top of page

GETAP hakkında ne biliyoruz?

düzce psikolog terapi
Getap Nedir?

GETAP bireylerin bilişsel becerilerini değerlendirme ve bulunduğu noktadan daha üste geliştirmeye yarayan bütüncül bir zihin geliştirme programıdır. GETAP, bireyin öğrenme ve akademik başarı için ihtiyacı olan DİKKAT, HAFIZA, KONSANTRASYON, MANTIK MUHAKEME ve İŞLEM HIZI gibi zihinsel becerilerini geliştirmek için uzman mentor eşliğinde uygulanarak bireyin kalıcı bilişsel gelişimini sağlar. GETAP içeriğinde yaş gruplarına özel hazırlanmış ön ara ve son test olarak kullanılan ZPT® (Zihin Performans Testi), ARGE çalışmalarıyla sürekli güncelleme yaptığımız 10500’den fazla özgün GETAP Egzersizleri ve GETAP Yazılımı bulunmaktadır.Getap uygulanan bireylerde ortaya çıkan bilişsel becerilerde ki gelişmenin bilimsel araştırmalarla ispatlanmıştır.Şimdiye kadar GETAP bünyesinde 30000 + Bireye 200000 + Seans Uyguladık!GETAP®, McGrew’in 1997 yılında Cattell-Horn’un Akıcı-Kristalize Gf-Gc Zeka modeli ve Carroll’un üç katmanlı zekâ modelini bütünleştirerek oluşturduğu Cattell-Horn-Carroll (CHC) Bilişsel Beceriler Modeli’ne göre geliştirilmiştir.GETAP 4 yaştan itibaren yaş sınırı olmaksızın GETAP Uygulayıcı Eğitimi almış uzman profesyoneller tarafından yüz yüze veya online seanslar ile uygulanmaktadır.GETAP içeriğinde . yaş gruplarına özel ZPT® (Zihin Performans Testi) . her egzersiz tipi 5 seviye her seviye 30 farklı versiyondan oluşan sürekli Arge Çalışmaları ile arttırmaya devam ettiğimiz 10500 den fazla Zihin Geliştirme Egzersizleri ve Yapay Zeka destekli algoritmalar kullandığımız yeni nesil GETAP Yazılımdan oluşmaktadır.GETAP Arge çalışmaları Düzce Teknoloji Geliştirme Bölgesi DÜZCE TEKNOPARK’ta geliştirilmiş olup Anadolu Üniversitesi , Kocaeli Üniversitesi , Düzce Üniversitesi gibi birçok üniversitedeki akademisyenler tarafından desteklenmiş olup GETAP ARGE Uzmanları tarafından sürekli olarak güncellenerek geliştirilmeye devam etmektedir.

Neden GETAP

Her geçen gün güncellenen 70'den fazla tip 10500'den fazla versiyon ile GETAP egzersizleri geliştirme sürecinin en önemli kısmidir. Bireyin gösterdiği performansa göre zorluk seviyesi belirlenen egzersizler bütüncül gelişimi hedefleyen özgün egzersizler ile oluşturulmuştur.

İnsanın zihin performansı onun beynindeki nöronlar arasında kurduğu bağlantılara bağlıdır. Hepimiz yaklaşık olarak 15 milyar sinir hücresi ile dünyaya geliriz. Önemli olan bu sayı değil, bu nöronlar arasında bizim kurduğumuz bağlantılar.

Doğduğumuzda milyarlarca nöronun gövdeleri hazırdır ve yeni öğrenmelerimiz ile nöronlar arasında yeni bağlantılar oluşur. İmpulsların hücreden hücreye geçişini sinapslar sağlar. Beynimizdeki her bir nöron, aynı anda 15 bin nöronla bağlantı kurabilir.

Beş duyumuz ile algıladığımız her şey beynimizde yeni bir bağlantı oluşturur. Önce zayıf olarak kurulan bağlantı aynı uyaran beyne gönderildikçe güçlenir. Adeta patikalar, otobanlar oluşur. (Öğrenmenin anası tekrardır!)

Bu bağlantılar güçlendikçe, tercihlerimiz şekillenmeye başlar. (Öğrenme stilimizden kişilik özelliklerimize kadar…) Oluşan bu bağlantılar, yeni verilerin işlenme şeklini de belirler.

Bundan sonra beynin bir bölgesine düşen verilerin akacağı yön bellidir: Beyne ulaşan yeni uyaranlar, daha önceden oluşan yollar doğrultusunda akacaktır.

Bütün bunlar, çok net bir şekilde bir gerçeğin altını çizmektedir: Beynimizin de egzersize ihtiyacı var!

Kaslarımız gibi beynimiz de egzersizlerle gelişir. Çünkü beynimiz de kullanıldıkça gelişir, kullanılmayınca tembelleşir. Kaslar gibi yumuşar, gevşer, sarkar ve pörsür.

Bütün dâhilerin milyonlarca sayfayı bulan çalışma notları ve günlüğünden bahsedilir. Örneğin Edison'un 3 milyon sayfa çalışma notu ürettiği bilinir. Birçok dâhinin ciltler dolusu günlüğü vardır. Da Vinci’nin çizimlerini hatırlayın. Onların, dahi oldukları için geride milyonlarca sayfa çalışma notu bıraktıkları ne kadar doğruysa; milyonlarca sayfa çalışma notu (beyin egzersizi) ürettikleri için dahi oldukları da o kadar doğrudur.

Beyin ne kadar kullanılırsa o kadar güçlenir. Yeni oluşturulan bağlantılarla beynin her bölgesi örümcek ağı gibi donatılır. Kullanıldıkça daha sonraki yolculukları kolaylaştıran geniş otobanlar açılır. Beyin, işler hale gelir.

Ayrıca beynin hangi kısmı daha çok kullanılırsa o kısım daha çok gelişir. Daha çok analitik düşünen birisinin analitik yetenekleri, daha çok sözel düşünen birisinin sözel yetenekleri gelişecektir. Beynin sadece belli bölgelerini kullanan egzersizler bu nedenle yeterli olmayacaktır. En çok ihtiyacı olan bölgeden başlayacak ve diğerlerini de güçlendirecek bir egzersiz planı ile işe başlamak gerekir.

Getap İçeriğinde Neler Var?

GETAP sahip olduğu birçok alt bileşenin yanında temel olarak 3 parçadan oluşmaktadır.

  • Zihin Performans Testi (ZPT)

  • Getap Yazılımı

  • Getap Egzersizleri

1. Zihin Performans Testi

Yaş Gruplarına Özel

Zihin Performans Testi yaş gruplarına göre özelleştirilmiş ön ara ve son test olarak uygulanan bilişsel becerileri değerlendirme testidir.

Bilişsel Becerileri Değerlendirir

Zihin Performans Testi DİKKAT , HAFIZA ,KONSANTRASYON ve MANTIK MUHAKEME alanlarında bireyin güçlü ve güçlendirilmesi gereken becerilerini ölçer.

Bireysel Gelişim Raporu

Ortalama 3 ay ara ile yapılan Zihin Performans Testi ile bireyin performansı değerlendirerek gelişim raporlanarak bireyin bilişsel becerilerinin gelişimi izlenir

Bireyselleştirilmiş Program

Zihin Performans Testinin sonuçlarına göre bireyin zayıf bilişsel beceri alanları ağırlıklı olmak üzere tüm bilişsel becerileri geliştirecek bireysel bir program uygulanır.

ZPT® (Zihin Performans Testi) yaş gruplarına göre özelleştirilmiş GETAP sürecinin ön ara ve son test olarak bilişsel becerileri değerlendirme testidir. Zihin Performans Testi birey ile online veya yüz yüze olarak GETAP Uygulayıcı Eğitimi almış uzman profesyoneller tarafından uygulanabilir. Ortalama 3 ay ara ile yapılan Zihin Performans Testi ile bireyin performansı değerlendirerek gelişim raporlanarak bireyin bilişsel becerilerinin gelişimi izlenir.

Zihin Performans Testi DİKKAT , HAFIZA ,KONSANTRASYON ve MANTIK MUHAKEME alanlarında bireyin güçlü ve güçlendirilmesi gereken becerilerini ölçer. Hatta bireyin öğrenme stilleri hakkında bilgiler sunar. Şu ana kadar 30 bin den fazla bireye uygulanmış olan bir test olarak bize birey ile ilgil oldukça değerli bilgiler sunulabilmektedir.

Zihin Performans Testinin sonuçlarına göre bireyin zayıf bilişsel beceri alanları ağırlıklı olmak üzere tüm bilişsel becerileri geliştirecek bireysel bir program uygulanır.

GETAP içeriğinde bulunan zihin egzersizleri beynimizin zihin fonksiyonlarından zekayı oluşturan dikkat, konsantrasyon, hafıza, mantık muhakeme, işlem hızı gibi bilişsel becerilerimizin bulunduğu noktadan daha üst noktaya çıkaran 70 farklı çeşitte, her çeşit kendi içerisinde 5 farklı seviye de her seviye kendi içerisinde 30 farklı versiyonu bulunan ARGE çalışmalarıyla her geçen gün güncellenen 10500 özgün egzersizden oluşmaktadır. Bireyin gösterdiği performansa göre zorluk seviyesi belirlenen egzersizler bütüncül gelişimi hedefleyen özgün egzersizler ile oluşturulmuştur. Egzersizler Uzman Klinik Psikologlar, Özel Eğitim Öğretmenleri, Psikolojik Danışmanlar eşliğinde titiz bir geliştirme süreci ile geliştirilmektedir. Sistemli ve kademeli zorlaşarak ilerleyen bir yapıya sahiptir. Geliştirici yönü kadar bireyler tarafından sevilen ve keyif alınan etkinliiklerden oluşmaktadır.

3. Getap Yazılımı

GETAP® Yazılımı, bireylerin zihin gelişim süreçlerini takip eden profesyonel bir bilgisayar yazılımıdır. Projesi GETAP ARGE® ‘ye ait olan bu yazılımın, puan hesaplama formülleri EMPİAR Danışmanlık ve Araştırma Hizmetleri Tic. A.Ş, Mühendislik çalışmaları ise KODSİS Bilgi Sistemleri ve Yazılım San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılmıştır. GETAP® Yazılımının ölçme ve değerlendirme işlemleri konularında geçerli ve de güvenilir olduğu Anadolu Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi araştırmacıları(4) tarafından incelenip onaylanmıştır. Sahip olduğu yapay zeka algoritmaları ile bireyin gösterdiği bireysel performansa göre seanslardaki ilerleyişinin nasıl olacağına karar veren en yetkili yapıdır. Gelişmiş veri analizleri ile egzersizlerin puanlanmasından desteklenecek alanın belirlenmesine kadar hepsi yapay zeka algoritmaları sayesinde GETAP yazılımı tarafından yönetilmektedir.

Getap Kimlere ve Nasıl Uygulanır?

GETAP® 4 yaştan başlayarak yaş sınırı olmaksızın bütün bireylere uygulanabilmektedir. İlk olarak bireylerin; güçlü ve zayıf bilişsel beceri alanları yaş grubuna uygun zihin performans testi (ZPT) ile belirlenir. Zayıf bilişsel beceri alanları ağırlıklı olmak üzere tüm bilişsel becerileri geliştirecek bireye özel gelişim programı uygulanır. Temel olarak uygulanan 3 farklı program bulunmaktadır

Geliştirme Programı: Programın öncelikli hedefi, bireyin performansını engelleyen durumların tespit edilmesi ve giderilmesidir. Programa, GETAP® Zihin Performans Testinden 60 puan altında alan bireyler dahil edilmektedir.

Güçlendirme Programı: Programın öncelikli hedefi, bireyin özel yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesidir. Programa, GETAP® Zihin Performans Testinden 60-75 arası puan alan bireyler dahil edilmektedir.

Koruma Programı: Programın öncelikli hedefi, bireyin öğrenme gücünün ve hızının en üst seviyeye ulaştırılması ve bu düzeyde tutulmasıdır. Programa, GETAP®  Zihin Performans Testinden 75 üzerinde puan alan bireyler dahil edilmektedir.

Getap Uygulama Süreçleri Nasıl İşler?

GETAP® Test Gelişim Takip Programı farklı yaş gruplarına özel ön , ara ve son değerlendirme aracı olan ZPT® (Zihin Performans Testi) ile bireyin güçlü ve güçlendirilmesi gereken bilişsel becerileri belirlenerek bireye özel kişiselleştirilmiş bir program doğrultusunda ilerler. Uygulama süreci işlem basamakları;

  • Öncelikle bireyin GETAP Yazılımına kişisel bilgileri uzman tarafından kayıt edilir

  • Uzman GETAP Yazılımı tarafından bireye atanan, bireyin yaşına uygun olan Zihin Performans Testini online veya yüz yüze test ortamında bireysel olarak uygular.

  • Zihin Performans Test uygulaması bittikten sonra bireyin test performansı uzman tarafından değerlendirildikten sonra bireyin test sonuçlarını gösteren Zihin Performans Testi sonuç raporu oluşur.

  • Zihin Performans Testi sonuçlarında bireyin Dikkat , Hafıza , Konsantrasyon ve Mantık Muhakeme gibi bilişsel becerilerinin durumu güçlü ve güçlendirilmesi gereken becerileri ile beraber bireyin öğrenme stilleri hakkında bilgi edinilmiş olur.

  • GETAP Yazılımı bireyin öncelikle yaş grubuna bakar ardından bireyin Zihin Performans Testi sonuçlarını anlık veri analizi ile değerlendirilerek Yapay Zeka destekli algoritmalar ile Zihin Performans Testinde gösterdiği performansa göre bireye özel öncelikle düşük performans gösterdiği alanlar başta olmak üzere egzersizler tiplemelerini belirler.

  • Birey GETAP seanslarına başlar ve her seansta bireyin gösterdiği performansı GETAP Yazımında sonuç gir ekranından girilir ve bireyin seansları bireyin bireysel performansına göre göre kişiselleştirilerek ilerler.

  • Ortalama 3 ay boyunca bu devam eder ve seanslar tamamlandıktan sonra ara değerlendirme testi olan Zihin Performans Testi 2 uygulanarak gelişim raporlanır.

  • Desteklenmesi gereken alanlar Yapay Zeka destekli algoritmalar ile GETAP Yazılımı tarafından tekrar belirlenir. Zihin Performans Testi 2 Sonuçlarına göre yinelenen değerlere göre egzersizler tekrar belirlenerek seanslara devam edilir.

  • Her 3 ayda GETAP Yazılımı yeni Zihin Performansı yapılmasını önererek bireyin gelişiminin raporlanmasını sağlar.

  • Bu süreçler bireyin kendi bireysel performansına göre ilerler. Seansların ne zaman sonlandırılacağı bireyin ihtiyaçları, seanslarda gösterdiği performans ve uzmanın görüşü doğrultusunda belirlenmekle beraber 3-12 ay arası uygulanabilmektedir.

bottom of page